Rekordmeleg márciusunk volt

Az árvizek, az aszályok, a hőhullámok és az egyéb éghajlatváltozással kapcsolatos szélsőséges meteorológiai jelenségek 453 milliárd eurós kárt okoztak Európában 1980 és 2017 között, és több mint 115 ezer ember halálát okozták – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency, EEA).

A World Meteorological Society összesítése szerint a márciusi globális átlaghőmérséklet bizonyult a második legmagasabbnak az adatok rögzítésének 140 évvel ezelőtti kezdete óta, és Kelet-Európában 3 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet az elmúlt 30 év átlagánál. A melléklet térkép pedig azt mutatja, hogy az 1981-2010 közti időszak átlagához képest mennyivel tért el a hőmérséklet márciusban. Eszerint Grönland keleti felén jóval hűvösebb volt, nálunk azonban ellenkezőleg, és a csapadék is jelentősen elmaradt a kívánatostól.

Skandinávia északi részén, Norvégia, Finnország és Svédország egyes régióiban szintén hűvösebb volt a szokásosnál, azonban a szakembereket komolyan aggasztja a Szibériában és főként Alaszkában tapasztalt jelentős hőmérsékleti anomália, vagyis a meleghullám. Ráadásul a január és a február is szokatlanul meleg volt a Föld nevű bolygón – állítja a World Meteorological Society.