Rekordtermés Olaszországban

Olaszország szőlőtermése 15 százalékos volumennövekedést mutat a tavalyi évhez képest.

Amint az olasz Mezőgazdasági és Élelmiszerpiaci Szolgáltatások Intézete (ISMEA), valamint a borászok szövetsége, az Unione Italiana Vini (UIV) hangsúlyozta, ez éppen jól jön a tavalyi nehéz év után. Szakértők az idei bortermelést 49 millió hektoliterre becsülik, a 2017-es 42,5 millióval szemben.

A francia mezőgazdasági minisztérium, az Agreste statisztikai szolgálatának előrejelzése szerint Franciaország – Olaszország legnagyobb közvetlen versenytársa – várhatóan 46,1 millió hektolitert ér el a tavalyi 36 millió hektolitert követően. Spanyolországban pedig 35,5 millió hektoliter bor készült az elmúlt évben. A három ország az Európai Unió legnagyobb termelője, míg az EU-ban összesen 143,8 millió hektoliter bor termett.

Az olasz borok külföldi értékesítéséből az elmúlt évben mintegy hatmilliárd euró folyt be, így az 1,3 millió embernek munkát adó borászat az olasz élelmiszer ágazat legnagyobb exportőre. A borágazat 2017-ban 10,6 milliárd euró forgalmat bonyolított le, 5 százalékkal többet, mint az előző évben.

A farmerszövetség, a Coldiretti az Egyesült Államokba és a Németországba irányuló kivitel növekedését várja, sőt, a francia export bővülését is valószínűnek tartja.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel