Rendőrségi nyomozás az olajfák pusztulása ügyében

Egy növényfertőzés továbbterjedése ellen harcoltak, most mégis céltáblává váltak – vélik azok az olasz növényvédelmi kutatók, akik ellen nyomozás indult, miután felmerült, hogy ők a felelősek az olaszországi Puglia régióban terjedő Xylella fastidiosa fertőzésért, amely óriási károkat okoz a mezőgazdaságban.

„A kutatók két éve folyamatosan a Xylella fertőzés megfékezéséért dolgoznak, és cserébe csak támadások érik őket – el sem tudom képzelni, milyen érzés lehet” – fogalmazott a Nature-nek adott nyilatkozatában Rodrigo Almeida, a Berkeley Egyetem professzora, a Xylella fastidiosa baktérium szakértője. Ez a baktérium Costa Ricán, Brazíliában és Kaliforniában honos, Európában azonban csak 2013 októberében jelent meg. A Puglia régióban található Bari Egyetem kutatói Donato Boscia vezetésével ekkor azonosították a kórokozót, amely hatalmas károkat okozott a területen nevelt olajfákban. Az EU azonnal közbelépett a fertőzés terjedésének megakadályozására, a helyi tudósok megkezdték a betegség feltérképezését és az óvintézkedések elrendelését, köztük a fertőzött fák kiemelését és növényvédő szerek használatát.

A helyi gazdák és környezetvédők kezdettől fogva tiltakoztak az intézkedések ellen, idén májusban pedig tovább súlyosbodott a helyzet: a Puglia régióban illetékes rendőrség számítógépeket kobozott el és iratokat foglalt le a Bari Egyetem illetékes tanszékén. A nyomozást nem kommentálták, de a lap úgy tudja, a nyomozás célja, hogy kiderítsék, szándékosan vagy vétkes hanyagságból terjesztették el a tudósok a Xylella baktériumot a régióban. A szakértők kezdettől cáfolták, hogy ők hurcolták volna be a kórokozót, kiemelve, hogy az Olaszországban pusztító variáns eltér az Amerikában fellelhető baktériumtól. A nyomozás folyamatban van, eközben a helyi önkormányzat 2 millió eurót különített el a fertőzés megfékezésére, a tervek szerint a kór szempontjából immár menthetetlennek tűnő Lecce tartományt laborként használnák fel a további vizsgálatokhoz. „A kültéri labor hasznos lenne számunkra és egyúttal a kritikusok is ellenőrizhetnék, igaz-e bármi az elméletükből” – fogalmazott Donato Boscia, a kutatás vezetője.