Rendszergazda intézi a fejést

A fejőrobotok már köztünk járnak. Olyannyira, hogy egy fábiánsebestyényi farmon már be is üzemeltek egy SAC RDS Futureline gépet. Ők már teljesen átálltak erre a módszerre.

A technika elképesztő és bár a tehenek nehezen szoktak hozzá a géphez, mostanra minden tökéletesen működik. A robot maga leginkább egy biztonsági kapura hasonlít. Minden állatot a nyakában viselt chip alapján azonosít a rendszer, a teheneket pedig abrakkal csalogatják a robot belsejébe. Mialatt a tehén elfogyasztja élelmét, egy jókora robotkar útnak indul a tőgyei felé. Lézerrel és beépített digitális kamerájával képes azonosítani a tőgy bimbóit, amelyekre automatikusan rácuppantja a fejőkelyheit.

A rendszer intelligens, automatikus fertőtlenítéssel indít: a gép nem csak megmossa, de meg is szárítja az állat bimbóit. A robot azt is érzékeli, mikor nem jön már több tej, ilyenkor automatikusan lekapcsolja magát a tehénről.

Az állatok sokkal kevesebb stressznek vannak kitéve ezzel az eszközzel a forgalmazó szerint. Ez a jövő, de már Magyarországon is elérhető. A németországi továbbképzés után, mely ajánlott, tulajdonképpen „csak” az állatokat kell betanítani, majd egy rendszerszobából irányítani a folyamatot.