Riaszt a telefonja, ha beteg a növény

Mire a gazda észreveszi, hogy betegek a növényei, gyakran már túl késő: hernyók nyüzsögnek a leveleken vagy már vírusos a növény. Egy új robot rendszer, az úgynevezett Prospera célja, hogy megmentse ezeket a növényeket. A földekre telepített kamerák és érzékelők hálózata, azonnal észleli a kórokozók vagy kártevők első jeleit is és figyelmeztető jelzést küld a gazda okostelefonjára, amin az app részletes tájékoztatást nyújt.

Így már nem kell, hogy a gazdának száz szeme legyen, hiszen a kamerák és érzékelők leveszik a válláról a terhet. A szenzorok több százezer adatot gyűjtenek növények egészségi állapotáról, valamint a környezetükről. Ezek közé tartoznak a kártevők okozta problémák, a betegségek, a tápanyagellátás, az öntözés, és az időjárás adatai.

Az alábbi fotón, a kamera észreveszi, hogy paradicsomvészt (burgonyavészt) okozó Phytophthora infestans fertőzés érte a növényt.

paradicsom.ok

A fertőzés kezdetekor a levelek hegye barnulni kezd, majd elhal. Ez az elhalás kiterjed az egész levélre, ami hirtelen (sárgulás nélkül), néhány nap alatt elszárad. A levelek lógnak, a fonákon penészbevonat látható. A kamerák 24 órán át figyelemmel kísérik a növényeket, és ha valami baj van, akkor a fotókat és az érzékelő adatait egy felhő alapú internetes tárolórendszerbe küldik. A rendszer ezután elemzi az adatokat, létrehoz egy összefoglalót a telefon applikáción, és jelez a gazdának. Az app persze is valós idejű adatokat is közöl a növényekről, akkor is, ha egészségesek.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel