Rizsimport – Nigéria előre lép

Nigéria rizs importja jövőre 13 százalékkal 3,4 millió tonnára emelkedik, így Afrika legnépesebb országa a világ legnagyobb rizs importőre lesz Kína után – idézte a Bloomberg hírügynökség az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának elemzését.

„Kína és Nigéria várhatóan továbbra is a legnagyobb rizs importáló országok maradnak 2019-ben, az EU, Elefántcsontpart és Irán előtt” – olvasható az USDA legutóbbi Rice Outlook című elemzésében. A hírügynökség ugyanakkor azt írja, hogy Nigéria idén már nem vásárol rizst a világpiacon, hogy takarékoskodjon a valutával. Afrika legnagyobb olajtermelő gazdasága ugyanis éppen csak kezd magára találni a nyersolaj árak 2016-os zuhanása után.

Jóllehet a nigériai rizstermés 2012 óta több mint 50 százalékkal nőtt a tavalyi 3,7 millió tonnára, a belföldi kereslet 4 százalékkal 6,7 millió tonnára emelkedett az idei májusban zárult üzleti évben. A farmereket ugyanakkor az aszály komolyan sújtotta, így – amint Mohammed Sahabi, a rizstermesztők szövetségének elnöke elmondta –, „az elmúlt évben több mint 20 ezer hektár betakarítatlan rizst veszítettünk a legnagyobb rizsföldekkel rendelkező Kebbi tartományban”.

A jelenlegi, 2018/2019-es globális termelés az USDA szerint várhatóan 163 millió tonna lesz, 2,3 millió tonnával több a fogyasztói igényeknél.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel