Rizstermelés a sivatagban

Jóllehet az Egyesült Arab Emírségek városai a tenger és a sivatag közt terülnek el, Saleh Mohammad Yarouf Al Mansouri egyebek mellett rizst is termeszt farmján. Ráadásul egy sivatagi oázisban.
Amint a Gulf News beszámolt róla, Liwa oázis az Emírségek dél-nyugati régiójában van, a világ egyik legszárazabb területén és július végén itt tartották a Datolya Fesztivált, amely kapcsán Al Mansouri bemutatta eddigi eredményeit.

A hidrokultúrás zöldségtermelési rendszert évtizedek óta sok gazdaság használja az Egyesült Arab Emírségekben. Al Mansouri azonban hidropónikus farmján nem csupán zöldségeket és gyümölcsöt termel, hanem miután folyamatosan kísérletezik a hidrokultúrás növénytermesztés fejlesztésével, sikerült a rizs termesztése is. A jövőre nézve ez a módszer segíthet a ránk váró vízhiányos időben is ellátni a lakosságot.

A Fülöp-szigeteken lévő Nemzetközi Rizskutató Intézet (Rice Research Institute, IRRI), becslése szerint akár 20 millió hektárnyi ma még öntözött rizsföldről tűnhet el a víz 2025-ig. A japán Chiba Egyetem kutatói pedig úgy gondolják, hogy a rizs globális termelését több mint 50 százalékkel kell növelni 2050 előtt a világ népességének gyorsan növekvő száma miatt.
Al Mansouri öt éve kezdett zöldségekkel kísérletezni liwai gazdaságában, és rövidesen már kereskedelmi mennyiségben termett az ananász, papaya, nektarin, narancs, fekete és kék bogyós gyümölcsök és a szőlő. Azután kezdett telepíteni a rizst is és mára szenvedélyes hidrokultúrás termesztővé vált. „Egyes gazdák úgy vélik, ez a módszer bonyolult és költséges, de ez nem igaz” – mondta a Gulf Newsnak és sürgette, hogy minél többen próbálják ki a módszert, amelynek olyan mellékterméke is használható, mint a rizsszalma, ami kiváló takarmány, és segítheti kielégíteni a tejipar alapanyagigényét.

Fotó: Wikipedia Commons