Robban növényi húspótlók piaca 

A Barclays elemzői azt jósolják, hogy a növényi alapú húspótlók globális piaca több mint tízszeresére nőhet a következő évtizedben, és 2029-ig elérheti akár a 140 milliárd dollárt is.

„Bár ma úgy gondoljuk, hogy bizonyos hústermékek helyettesítése útjában akadályok vannak (gondoljunk csak az egyben sült csülökre), az eddig forgalomba került „hús nélküli” darálthús, kolbász és hamburger termékek pozitív fogyasztói reakciókat eredményeztek, ami a jövőre nézve jó jelzés az „alternatív hús” szektor számára, hogy piaci részesedést szerezzen meg a húsipartól” – írta Barclays, azt prognosztizálva, hogy a növényi alapú hús-alternatívák 2029-ig megszerezhetik az évi 1,4 ezermilliárd dolláros hús világpiac tíz százalékát.

Érzik ezt a klasszikus élelmiszeripari cégek is, így az amerikai Tyson Foods, valamint a Nestlé, saját növényi alapú alternatívákat mutatnak be.

Nemrégiben a Bloomberg arról számolt be, hogy a növényi burgert gyártó Impossible Foods komoly gondokkal küzd azóta, hogy a White Castle, valamint a Red Robin mellett a Burger Kinggel is szerződést kötött az Impossible Whopperbe való növényi alapú pogácsa beszállítására. Az élesztőgombával, szója- és búzaproteinek adagolásával húspótlót készítő Impossible Foods ugyanis nem tud annyit termelni, amennyi elegendő lenne a 7200 Burger King vendégei számára.