Robotevolúció Svájcban

Egyre több a hír világszerte arról, hogyan terjed a mezőgazdaságban a drónok, fejőrobotok, járművezetők nélküli mezőgazdasági járművek, intelligens érzékelők használata, a növények és haszonállatok elektronikus távfelügyelete, vagy az adatmegosztás.

A svájci gazdasági minisztérium arra szólítja fel a gazdálkodókat, hogy vegyenek részt a javában tartó „digitális forradalomban”, ami a mezőgazdaságban használatos eljárások fordulópontját jelenti.

Svájc azon fejlesztések középpontjában áll, amelyek eredménye egyebek között olyan, kamerákkal felszerelt drón, amely alkalmas a növénybetegségek kimutatására, illetve hogy meghatározza a vetés tápanyag igényét. Vagy például a hidropónikus salátaültetvény, amely a tápanyaggal dúsított párafelhőből táplálkozik, illetve a napenergiával működő robot, amely az egyes gyomnövényekre irányítható.

Mindezek fejlesztése Svájcban történt, és az eddig felsoroltak csak az agrárium olyan mértékű technológiai és a digitális átalakításának kezdetét jelentik, ami felrázza a mezőgazdaságot az egész világon.

“A valódi forradalom a növények betakarítása és a mezőgazdasági adatok kezelése körül jár,” mondja Francis Egger, a befolyásos svájci farmerszövetség titkárságának tagja. “És nem arról van szó, hogy valami messze van a horizonton, hanem egy olyan változásról, amely az év során fog történni, és amely Svájcot érinti.”

Az igazi forradalom a betakarítás és a mezőgazdasági adatok elemzése területén várható – mondja Francis Egger, a befolyásos svájci farmerszövetség részéről, aki szerint nem valami távoli, a horizonton túli dologról van szó, hanem olyan változásról, olyan módszerváltásról, ami akár egy-két éven belül is megtörténhet Svájcban.