Robotfarmerekkel készül a Brexit utáni időkre a Waitrose

A brit Waitrose & Partners szupermarketlánc arra készül, hogy robotok által gondozott zöldségeket forgalmazzon.

A hároméves kísérlet a dél-angliai Hampshire megyében lévő Leckford Estate farmon kezdődik, mégpedig azért, mert a farm a szupermarketlánc régi beszállítója. A Small Robot Company három robotja – Tom, Dick és Harry – először egy egyhektáros búzaföldön kezdi a munkát. A gyártó mesterséges intelligenciája több ezer képet készít a növényekről, amelyek alapján észreveszi a gyomokat.

A Farming magazin szerint az Egyesült Királyságban évente közel 8 százalékkal növekednek gazdálkodás költségei, viszont a robottechnológia segíthetne csökkenteni a költségeket, és növelni a hozamokat. Szakértők úgy vélik, ha beválik a projekt, az innováció akár 40 százalékkal is növelheti a bevételeket, és akár 60 százalékkal is csökkenhetnek a költségek.

Andrew Hoad, a Leckford Estate vezetője szerint a projektet különösen izgalmassá teszi a Brexit, hiszen elmaradhatnak az olcsó kelet-európai idénymunkások, másrészt a kilépés után az Egyesült Királyság elveszti az Európai Uniótól kapott mezőgazdasági támogatásokat, így a szektornak hirtelen nagyon rossz gazdasági és munkaerő-helyzetben kell folytatnia a munkát.