Robotizálják a gazdálkodást

A földművelés ősi tevékenység, ugyanakkor viszonylag lassan fejlődik, mégpedig technológiai szempontból. A fejlődés azonban egyre gyorsul – állapította meg Susan Eustis a Massachusetts államban lévő WinterGreen Research kutatója. Szerinte 1950-ben egy farmer – a világátlagot tekintve – 10 embert látott el élelemmel, 2014-re már 150-et, de a következő évtized derekára már 500 lehet az egy farmer termékeit fogyasztók száma.

Mindennek hátterében az áll, hogy Eustis szerint 2020-ban már világszerte 25 milliárd dollárt fognak költeni új mezőgazdasági robotok munkába állítására. És most korántsem a növényzet ellenőrzését végző drónokról van szó.

Az Energid Technologies például forradalmi robot technológiákon dolgozik. Van már olyan kísérleti robotjuk, ami egy teherautóra szerelve a narancsfák termését leszedi és ládákba rakja. Igaz, egyelőre még csak dzsúsz készítésre alkalmas a narancs, amit leszed, de a jövő mégis ez. Néhány év múlva ugyanis piacképes lesz az a készülék is, ami számítógép és érzékeny kamerák révén meghatározza, melyik gyümölcs érett annyira, hogy a kereskedelembe kerülhessen, és különleges manipulátorával finoman, ugyanakkor villámgyorsan begyűjti.

Aztán ott van a videónkon látható, szintén kísérleti ültető robot, a Prospero, ami meghatározza a talaj fajtáját és nedvességtartalmát, majd eldönti, milyen kukorica fajtát ültessen az optimális termés érdekében.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel