Robotkutya tereli a nyájat Új-Zélandon

A világ legfejlettebb robotkutyáját amerikai mérnökök építették meg. A Spot névre hallgató négylábú robot jól vizsgázott a juhok terelésében és mezőgazdasági területeken való járőrözésben is Új-Zélandon. Ezen kívül számos más hasznos tevékenységben helyettesítette az embert.

A Spot nevet viselő, nagy teljesítményű droidot az amerikai székhelyű Boston Dynamics fejlesztette ki, a szoftverekért az új-zélandi Rocos felel. A négylábú robotot úgy programozták be, hogy mostoha terepviszonyok között is állja a sarat és teljesítse feladatát, így alkalmassá vált például arra, hogy egy teljes nyájat terelgessen, vagy feltérképezzen egy mezőgazdasági területet.  

Spotot emellett már sokféle célra használták szerte a világon. Szingapúrban például robotkutyák járőröztek a koronavírus járvány alatt egy népszerű parkban. A parkőrök különféle felhívásokkal igyekeztek rábízni a járókelőket a távolságtartásra.

Egy bostoni kórházban iPad-ekkel és kétirányú rádiókkal felszerelt Spot robotokat az orvosi személyzet alkalmazta a lehetséges COVID-19 betegek felmérésére. Rajtuk kívül a massachusettsi állami rendőrség is használta már őket.

Az autonóm robotok használata növeli a mezőgazdaságban az élelmiszer-előállítás hatékonyságét, áll a fejlesztők közleményében.

A technológiai szakértők előrejelzése szerint a mezőgazdasági robotika 2027-re 12 milliárd dollár értékű üzletággá növekszik.