Robotok fejnek egy új farmon Ukrajnában

Az ukrán tejgazdálkodás egyik legnagyobb eseményét tartották a közelmúltban: megnyílt a Lely Robot Farm of the Future. A Pochuyky településen átadott farm különlegessége, hogy a munka dandárját robotok végzik.

Az Eridon vállalatcsoportot 1993-ban alapították. A cég független piackutatások szerint a növényvédő szerek, műtrágyák forgalmazásának első számú ukrán vállalata.

A vállalat ezen kívül 9 mezőgazdasági gazdaságot is működtet, ezekben összesen mintegy 50 ezer hektárnyi területtel is művel.  Profilját növény- és vetőmagtermesztés, szarvasmarha tenyésztés, tejtermelés teszi teljessé.

A vállalat 2014-ben indította el beruházását, és hozta létre Ukrajna egyik első robotok által gondozott tehéntelepét. Az komplexumban 500 állatot helyeztek el. A most átadott második szakaszban 1200-ra növelték az állomány méretét. A farmhoz elegendő 25 munkavállaló, hiszen a munka legfontosabb fázisait robotok végzik.

A Lely fejőrobotok 60 tehenet tudnak szolgálni. Használatuk lehetővé tette a tejhozam napi legalább 4-5 literrel történő növelését. A fejőrobotok ideális feltételeket teremtenek a természetes fejéshez, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a tehén döntsön, hogy mikor eszik, iszik, pihen vagy adja a tejét.  A beszámolók szerint a tehenek jól érzik magukat a robotok társaságában, kevésbé stresszesek, ez hozzájárul az állatok jólétéhez.