Rossz hír a tésztaimádóknak: megint csökken a kanadai durumbúza termés

Június elején azt írtuk, hogy Olaszország el szeretné érni, hogy a boltokban kapható tészták dobozán szerepeljen a búza termőhelye mellett az is, hol őrölték lisztté. A kanadai exportőrök és a mezőgazdasági termelők attól félnek, hogy ez a lépés Kanadában, a világ legnagyobb durumbúza-exportőr országában csökkentheti az árakat.

Most azonban újabb gondok vannak Kanadában, hiszen amint a Bloomberg jelentette, Saskatchewanban a durumbúza augusztus második felében 15 centiméterrel volt alacsonyabb a szokásosnál. Az egész tenyészidőszak alatt ugyanis alig kapott esőt a vetés, és emiatt a szakértők arra számítanak, hogy nagy mértékben csökken a termés.

A világ legnagyobb exportőrei közül a búza-termelés Kanadában valószínűleg hat évig alacsonyra csökken, miután a mezőgazdasági termelők kevesebb hektárt és forró, száraz időjárású égetett részeket ültettek a préribe.

Az észak-amerikai szárazság főként az ország legfontosabb mezőgazdasági területeit, Saskatchewan és Alberta déli és a középső részét sújtotta. Az Agriculture and Agri-Food Canada adatai szerint egyes búzaföldek április 1. óta az átlagos csapadékmennyiségnek kevesebb mint 40 százalékát kapták.

Szerencsére Manitoba tartományban sokkal jobb a helyzet, de még így is azt prognosztizálják a szakértők, hogy a kanadai búzatermés valószínűleg a tavalyihoz képest 17 százalékkal 26,4 millió tonnára csökken, és ez hat év óta a legalacsonyabb érték.