Rovarszkenner technológiát tesztel a Syngenta Hollandiában

A Syngenta és a Faunabit egy intelligens rovarszkenner technológia mezőgazdasági alkalmazását vizsgálja Hollandiában.

Hanneke Verhelst, a Syngenta Benelux fenntarthatósági vezetője elmondta: „az a célunk, hogy mérhetővé tegyük a biológiai sokféleséget a szántóföldön. Ehhez döntéstámogató rendszert dolgoztunk ki, amely betekintést nyújt a termelők számára a kártevők és a terményeik hasznosítása közötti egyensúlyba”.

A vállalat a Faunabittel közösen mutatta be nemrégiben a DIOPSIS rovarszkennert. A cél a rovarpopulációk általános tendenciáinak jobb megértése.

A DIOPSIS-t Hollandiában már 115-en tesztelik, akik földjeiken feltérképezik a különböző típusú rovarok számát és biomasszáját.

Az új fejlesztés egy rendkívül modern rendszer a rovarok fényképezésére, felismerésére és teljesen automatizált megfigyelésére. A rovarkamera tulajdonképpen egy digitális fényképezőgép, speciálisan a DIOPSIS számára tervezett és épített szoftverrel. A rovarokat a képernyő bevonzza, és ekkor lefényképezik őket. A mélytanulási szoftver ezután elemzi a fényképet, és összehasonlítja a rovarok adatbázisával.

Maurits van der Hout, a Syngenta szakértője szerint egy fejlett rovarszkenner, mint például a DIOPSIS, „a termelőnek lehetővé teszi, hogy jobb döntéseket hozzon arról, hogy szükséges-e beavatkozni a termés károsodásának megelőzése érdekében.”