Salátarekord az Európai Unióban  

A 2015 szeptember elsejétől és 2016 augusztusának végéig tartó időszakban rekord értékben vásároltak salátát az uniós tagországok az Euroestacom adatai szerint. A szezon nem csak a mennyiséget, de a kilogrammra vetített árat tekintve is rekordot hozott.

Az Európai Unió tagállamaiban a vásárlók átlag 1,155 eurót adtak egy kiló salátáért a 2015/2016-os szezonban, ami nem csak az előző év azonos időszakához képest mutat 6,25 százalékos emelkedést, de évtizedes rekordot is jelent a szektorban. A Frech Plaza által ismertetett adatok szerint az uniós vásárlás teljes volumene meghaladta az 1,9 millió kilót, értéke pedig a 2,2 millió eurót.

Az eladási árak tekintetében az öt legnagyobb beszállító egyike, Olaszország vezet, 1,522 eurós árral, a mennyiség terén viszont csak a harmadik helyre volt elég Róma teljesítménye uniós szinten. A volument tekintve Spanyolország toronymagasan vezet; az ország több mint egymillió kilogramm salátát értékesített a közösség területén, ez a mennyiség magasabb, mint az olasz és a holland volumen együttvéve. Spanyolország mindkét riválisánál alacsonyabb árakat produkálva érte el vezető helyét. A salátabeszállítók top ötös listáját Franciaország és Németország zárja.

Az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is töretlenül nőtt a jégsaláta népszerűsége az EU területén.

Sikerét jól mutatja, hogy Olaszországban is megszerezte az első helyet a helyben termesztett hagyományos Trocadero változattal szemben. Uralmát csak a különleges fajták, például a Lollo Biondo és Rosso, valamint a Little Gem fenyegethetik hosszabb távon, főleg miután Hollandia speciális csomagolóanyagok segítségével folyamatosan növeli ezek eltarthatóságát, így az exportot is kiterjesztheti olyan piacokra, mint Katar vagy Dubai. A következő években a nyugat-európai farmerek számára a fuzárium jelentheti a legnagyobb fenyegetést, ezért a holland és német gazdák jelenleg új termesztési módszereken dolgoznak, hogy megállítsák a gomba terjedését a melegházakban.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel