Salátaszüret a Nemzetközi Űrállomáson

A Mentőexpedíció című film főhőse egy botanikus, aki a tervezett négy hét helyett kénytelen hosszú időn keresztül gondoskodni magáról a marsi bázison: a bolygó talaját használva burgonyát termeszt, a növényeket pedig újrahasznosított anyagokkal táplálja.

De nem ő az egyetlen, aki nem földi körülmények között termeszt zöldségeket. A Nemzetközi Űrállomáson a NASA „űrkertésze”, Shane Kimbrough a napokban egy csomó friss salátát szedett le, miközben gondosan ügyelt, hogy a következő betakarításig az apró hajtások megkapják a tápanyagokat és a megfelelő nedvességet.

A fennmaradó levelek és maga növény sértetlen marad, és tovább növekednek, hogy 10 naponként újabb adagot lehessen szedni. A Veggie kísérlet célja, hogy növelje a terméshozamot az orbitális pályán, valamint hogy friss, tápláló étellel gazdagítsa az űrhajósok étrendjét.

Az asztronauták ugyanis az estenként több száz napos fenntartózkodás során nagyon kívánják a friss zöldségeket. Az űrbéli növénytermesztés két legnagyobb akadálya a mikrogravitáció (merre is nőjön az a növény és leszivárog-e a víz a gyökerekhez) és a teljesen zárt környezet biztosítása. A kísérletek az űrállomáson két éve kezdődtek, de a legénység először tavaly augusztusban ehetett friss zöldséget.

Noha csak egy költséges kényelmi kelléknek tűnhet az űrbéli növénytermesztés, a NASA már a holnap utánra gondol, amikor a Marson ilyen gondolákban termesztenek zöldségeket.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel