Sárgabarack: jó termést jósolnak Európában

Ágazati elemzés szerint az idei sárgabaracktermés várhatóan 12 százalékkal 632 ezer tonna fölé emelkedik.

Az előrejelzések szerint a francia és olasz sárgabarack termés a 2018-as nehéz év után visszatér a normál szintre. Az Europêch azt prognosztizálja, hogy a tavalyi gyenge eredmények után Európa legnagyobb termelői, Franciaország és Olaszország, a 2017-es mennyiségnél 43, illetve 36 százalékkal több sárgabarackot szüretelhet.

Ezzel szemben a görög termés legfeljebb egy százalékkal bővülhet. Spanyolországban pedig – ahol tavaly igen jó volt a termés – idén 36 százalékos visszaesést jósolnak, mert Kasztília-La Mancha és Murcia területén igen rosszkor jött a február végi fagy.

Mindezek ellenére az Europêch derűlátó prognózisa szerint a teljes európai mennyiség 19 százalékkal lesz több a 2013-2017-es évek átlagánál.

Európa legnagyobb sárgabarack termelője, Olaszország ugyanis a kedvező téli körülmények eredményeként az elmúlt évi 213 ezer tonnával szemben 286 ezer tonnára számíthat.

Az Europêch közleményében ugyanakkor megjegyezte, hogy az európai barack- és nektarinpiacokon tapasztalt nehézségek következtében kontinensünkön az elmúlt évtizedben a termelők az őszibarackról a sárgabarack termelésre álltak át.

Fotó: Pixabay.com