Sárgarépából bukósisak

A fenntartható zöldségtermesztés része a hulladékfeldolgozás, amire David Hepworth és Eric Whale egy teljesen újszerű megoldást dolgozott ki: gyökérzöldségek rostjaiból készítenek erős és rugalmas anyagot, amelyből bukósisakokat és védőöltözeteket gyárthatnak a közeljövőben.

A két skót kutató CelluComp nevű vállalata évek óta foglalkozik élelmiszerhulladékok hasznosításával. Hepworth és Whale eleinte azért választotta a répát alapanyagként, mert olcsó és könnyen hozzáférhető. A rostok feldolgozása során azonban rájöttek, hogy a répa és más gyökérzöldségek kifejezetten jó nano-cellulóz források. A kutatók Currannak (az ősi kelta gael nyelven a szó jelentése répa) nevezték el a répából előállított könnyű, rugalmas és erős anyagot, amelynek felhasználási lehetőségeit Európai Uniós támogatás segítségével derítették fel.

Eszerint – számol be a Smithsonian Magazin – a legcélszerűbb és „legzöldebb”, ha bukósisakokat és védőöltözeteket gyártanak a speciális cellulózból. Az ilyen felszereléseket ma főként szénszálas anyagokból készítik, ezek nem szerezhetők be megújuló forrásból, így kézenfekvő lenne a nyersanyagot környezetbarát alternatívára cserélni. A Curran alkalmas lehet erre, hiszen könnyű, jól formázható és meglepően erős. A sikeres laborkísérleteket követően a csapat most felméri, hogy a nano-cellulóz tömeggyártása gazdaságosan megszervezhető-e. Ha a válasz igen, akkor hamarosan szörfdeszkákkal és mobilházakba szánt szigetelőkkel és bővülhet a termékpaletta.