Sáros látványosság a bivalyverseny

A bivalyokat lomha, lassan mozgó, (lassan gondolkodó) jószágnak ismerjük, és talán sosem gondoltunk arra, hogy versenyezni lehet velük. Márpedig Thaiföldön nincs nyári ünnep a hagyományos bivalyfuttatás nélkül.

A verseny a szántást utánozza: gereblyeszerű alkalmatosság elé fogják az állatokat, és amikor átgázolnak egy elárasztott mezőn, vezetőjük igyekszik talpon maradni. Meglepő, hogy a járomba fogott bivalypár milyen lelkesen vágtat: egészen biztosan tisztában vannak a verseny jelentőségével. A helyiek ugyanis meglehetősen nagy összegekkel fogadnak egymás ellen, és az a hajtó különösen jól jár, aki magára fogad, és nyer.

Az évente megrendezett esemény nagy tömegeket vonz. A BBC tudósítása szerint a minden évben a rizsültetés ünnepén rendezett verseny idén a fővárostól, Bangkoktól keletre Chonburiban volt július derekán.

https://www.youtube.com/watch?v=pjH9S2mkaQs

A gazdálkodók azt mondják, hogy a verseny egy módja annak, hogy a bivalyt a thaiföldi gazdálkodási kultúrában tartsák, hiszen a szántást többnyire már a traktorokkal végzik.

Fotó: Pixabay