Semmi köze a vámhoz, hogy a franciák nem isznak amerikai bort

Donald Trump és Emmanuel Macron nem barátok. Ez már látszott az első találkozásuk alkalmával is, de a közelmúltban még távolabb kerültek egymástól.

Sőt, miután Trump nem látogatta meg az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, több twitter-bejegyzésben ekézte a franciákat és elnöküket.

Aztán olyasvalamit is szóba hozott, ami francia embernek szent: a bort. Egy bejegyzésében a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot nehezményezte, a borok példáján levezetve.

„Ami a kereskedelmet illeti, a franciák kiváló borokat készítenek, de erre Amerika is képes. A gond az, hogy a franciák megnehezítik az amerikai bor eladását az országukban, nagy vámokat vetnek ki, ellentétben az Egyesült Államokkal. Ez nem fair, ezen változtatni kell” – írta.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy tavaly a legnagyobb európai bortermelő országok alig vásároltak amerikai bort, Németország viszont többet importált, mint amennyit az Egyesült Államokba szállított.

De a lényeg az, hogy az olasz, francia, spanyol, és portugál emberek büszkék a boraikra, és nem óhajtanak kaliforniait inni, bármilyen jó szőlő is terem odaát. Ennek tehát semmi köze a vámtarifákhoz.

Illusztrációnkon a teli poharak azt mutatják, hány hektoliter bort szállított az illető ország Amerikába, az üresek pedig azt, hány hektó volt a behozatal. Portugália például csak 11 hektót importált az elmúlt évben.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel