Sertésváros épül Kínában

Ha egy településnek 30 ezer lakosa van, az már városnak számít a világ minden pontján. A dél-kínai Yaji-hegységben épülő város a nem túl távoli jövőben 30 ezer koca otthona lesz, amelyek évente több mint 800 ezer malacot ellenek.

 A nagyüzemi állattenyésztés új szintjének tartják Kínában ezt a komplexumot, amelynek két hétemeletes egysége már működik, és további négy felépítését tervezik. A Reuters tudósítása szerint az új épületek egyike akár 13 emeletes is lehet.

A lépés része annak a törekvésének, hogy Kína korszerűsítse gazdálkodási módszereit, hogy táplálja a növekvő lakosságot, és kielégítse a hús és tejtermékek iránti különösen erősen növekvő keresletet.

 „Nagy előnyei vannak a sokemeletes sertéshotelnek” – mondta Xu Jiajing, a Yangxiang hegyvidéki gazdaságának vezetője, aki szerint ez az elrendezés energiát és erőforrásokat takarít meg, kevesebb földterület foglal el, és sok sertést felnevelését biztosítja.

Ami a fertőző betegségeket illeti, némi aggodalomra ad okot az intenzív állattartás ilyen új módja, annak ellenére, hogy óvintézkedéseket határoztak meg a munkások megóvására, és a tudósítás szerint az emeletek között még légáramlás sem lehet. Mindazonáltal a telephelyen mindenekelőtt hulladékkezelő üzemre lesz szükség, hogy megbirkózzanak a nagy mennyiségű trágyával.

Fotó: Pixabay.com