Sikertörténet a vertikális mezőgazdaság Dél-Koreában

Egyre több vertikális farm létesül Dél-Koreában. A 50 millió lakosú ázsiai országban nemcsak toronyházakban, hanem metróállomásokon is létesültek már farmok.

A dél-koreai Farm 8 mezőgazdasági vállalat például naponta 1,2 tonna leveles zöldséget termel egy 12 emeletes apartmanházban Pyeongtaek városában. Ha egy ember 100 gramm salátát eszik meg, akkor a gazdaság egy nap alatt 12 ezer lát el egészséges növényekkel.

A 2004-ben alapított, ma már 270 munkavállalót foglalkoztató cég 2019 második felében fejezte be farmja bővítését, egy 2000 négyzetméteres belső tér létrehozásával. A zárt épület 23 Celsius fokon tartja a hőmérsékletet, távol tartja a rovaroktól.  

A Farm 8 a közelmúltban öt metróállomáson hozott létre metrógazdaságokat a szöuli fővárosi kormánnyal együtt.

Ezeket a terek hatékony kihasználásának és a városi gazdálkodásnak a módját népszerűsítik. Az elhaladó emberek számára itt megnézhetik az intelligens gazdaságok működését.

Korea rendkívüli időjárási viszonyai, a rendszertelen csapadékmennyiség és a nyári szezon rovarözöne sok erőfeszítést és nagy költséget jelent a hagyományos gazdálkodás számára.

Az OECD jelentése szerint a koreai mezőgazdasági termékek majdnem kétszer olyan drágák, mint a világ átlagai.  A koreai mezőgazdaság viszonylag fejletlen más iparágakhoz képest. Különösen az agrárlogisztika hatástalansága növeli a kiskereskedelmi árakat, miközben a gazdák alacsony jövedelemmel küzdenek. Ezért a szakértők nagy lehetőséget látnak a városi farmokban.

Forrás: Joongang Daily

ejaugsburg képe a Pixabay -en.