Skandinávia: erdőtűz, csődveszély

Másfél hónapja emberemlékezet óta nem tapasztalt hőhullám és aszály uralkodik Skandináviában. Az északi sarkkör fölött, Lappföldön 33 fokot is mértek a múlt héten, amikor Svédországban a villámlás 35 helyen felgyújtotta a ropogósra száradt fenyőerdőket. Stockholm nemzetközi segítséget kért, és még Olaszország is küldött tűzoltó helikoptereket a térségbe.

A száraz tavasz után a norvég, svéd, dán és finn mezőgazdaság nagyon megsínyli a természet felfordulását és farmerek százait fenyegeti a csőd. Finnország gabonatermése valószínűleg akár 30 százalékkal is kevesebb lehet, mint tavaly, Dániában pedig a mezőgazdasági tárca csaknem 600 millió euró értékű kárral számol.

A svéd Gustavson család a több mint száz tejelő tehenét a télire takarmánnyal kénytelen etetni, hogy életben tartsák őket, mert a legelőkön hetek óta nem nő a fű.

Idén ugyanis a szokásos csapadékmennyiség csupán 12 százalékát kapta az ország. A takarmány hiánya már több tehenészetet arra kényszerített, hogy állományuk nagy részét a vágóhídra küldjék. Mivel május eleje ót nem esett eső, a svéd gabonatermés legalább ötven százalékkal lesz kevesebb a sokéves átlagnál, a mezőgazdaság vesztesége pedig legalább 782 millió euróra rúg.