Skócia jó úton halad a megújuló energia területén

Skócia tavaly elegendő villamos energiát termelt megújuló forrásokból ahhoz, hogy a legfrissebb adatok szerint a teljes villamosenergia-fogyasztásának 90,1% -át fedje.

A skót kormány adatai 13,4% -os növekedést mutattak, vagyis az ország 30,5 TWh villamos energiát termelt megújuló forrásokból. Ez a mennyiség elég lenne például arra, hogy 7 milliárd mobiltelefont feltöltsünk egy évig. A kormány célja az, hogy az ország villamos energiájának 100% -át megújuló forrásokból állítsa elő rövid időn belül.

A villamos energia csak egy részét teszi ki Skócia energiaszükségleteiből, az országban a megújuló erőforrásokból előállított energia mennyisége 2017 és 2019 között 21,1% -ra nőtt. A skót kormány szerint az energiaigényes iparágak, az épületek fűtése és a közlekedés dekarbonizálása érdekében tovább kell növelni a megújuló áramellátást.

2030-ig a skót vezetés azt szeretné, hogy a megújuló energiatermelés az energiaigény 50% -át adná a villamos energia, a hőellátás és a közlekedés területén.

A stratégiai cél érdekében Skócia szakított a fosszilis tüzelőanyagokkal, az utolsó szénerőmű, a Longannet 2016-ban zárt be. Az egyetlen megmaradt gáztüzelésű erőmű az aberdeenshire-i Peterheadnél található.

Skócia egyik legnagyobb megújuló energiaforrása a Beatrice tengeri szélerőmű. 84 turbinája tavaly állt üzembe. A szélerőmű elegendő áramot képes előállítani 450 ezer otthon számára. Az Angus mellett épülő Seagreen szélerőmű még nagyobb lesz, 1,3 millió házat tud majd ellátni.

A skót kormány 2045-re az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is nullára szeretné csökkenteni, öt évvel az Egyesült Királyság egészére kitűzött időpont előtt. Skócia mérföldkövei ambiciózusak, és magukban foglalják a légi közlekedésből és a hajózásból származó kibocsátások csökkentését is.

A közlekedés adja Skócia üvegházhatású gázkibocsátásának egyharmadát, a közúti járművek túlnyomó többsége továbbra is benzin- vagy dízelüzemű. A kormány 2030-ig fokozatosan szűkítené az új benzin- és dízelautók eladását.

Skóciában ma már több mint 1500 nyilvánosan elérhető töltési pont van elektromos járművek számára, és az Egyesült Királyságban nyilvántartásba vett új elektromos és hibrid autók száma közel 40 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Fontos célkitűzés az erdősítés is. A tervek szerint évente 18 ezer hektár új erdőt telepítenek, azzal a céllal, hogy Skócia területeinek 21 százalékát 2032-re erdő borítsa.

Forrás: Guardian

Oimheidi képe a Pixabay -en.