Skócia már siratja euró-milliárdjait

A skót kormány arra figyelmeztetett, hogy a „kemény Brexit” miatt a vidék elesne az uniós támogatásoktól, ez pedig tönkre tenné Skócia mezőgazdaságát és az élelmiszer ágazatot.

Skót mezőgazdaság nagyobb mértékben támaszkodik az EU támogatásokra, mint az Egyesült Királyság többi része. Skócia ma még 2014-2020 között, összesen 4,6 milliárd euró beérkezésére számít, ami mai árfolyamon is mintegy 500 millió angol font évente.

És korántsem valószínű, hogy számíthatnak ilyen összegekre, ha a „hard Brexit” hatályba lép. Sőt, ez azt jelentheti, hogy Skócia vidéki és a tengerparti közösségei elveszítik mindazt, amit az uniós tagság jelentett: a közvetlen kifizetéseket, a vidékfejlesztési program előnyeit, és természetesen a piacot valamint az olcsó kelet-európai munkaerőt.

Fergus Ewing, skót vidékfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár az Egyesült Királyság kormánya kínált némi biztosítékot a rövid távú finanszírozására, de a hosszabb távú támogatások ügye még kérdéses. Például még mindig nincs garancia a kedvezőtlen helyzetű térségek 2019 utáni támogatási rendszere kapcsán.

„A folyamatos bizonytalanság pusztító hatással lehet a mezőgazdaság és az élelmiszer-ágazat jövőjére. Jóllehet a skót költségvetés a jövő évre a vidék 640 millió fontos támogatását helyezte kilátásba, amiből közvetlenül a mezőgazdasági vállalkozások és kisbirtokosok is kapnak, de ebből továbbra is jelentős összegeket kell fordítani környezetvédelmi intézkedésekre, faültetésre, az élelmiszer-feldolgozás és a halászat fejlesztésére” – jelentette ki Fergus Ewing.