Skót vizet kérnek a dél-angol farmerek

Alig csordogál a víz a dél-angliai folyókban, pedig a szigetország a Golf-áramlat mentén fekszik, így az időjárására az eső volt jellemző a közelmúltig. Most azonban 20 év legszárazabb tele után vagyunk. Amint a Guardian beszámolt róla, még Skóciában is az 1981-2010 közti időszakban lehullott csapadékátlag 82 százalékát mérték, míg dél-kelet Angliában csupán 74, dél-nyugaton és Walesben 72 százalékot.

A farmerek arra figyelmeztetnek, hogy a vizet át kell szállítani Nagy-Britannián, miután a szokatlanul száraz tél és tavasz miatt a folyók több mint négyötödében túl kevés a víz az öntözéshez. Pedig sok gazdálkodó a szokásosnál hat héttel korábban kezdte öntözni a növényeket, és különösen a gyümölcstermelők aggódnak amiatt, hogy elfogy a víz.

John Breach, a Brit Független Gyümölcstermelők Szövetségének elnöke arra szólított fel, hogy egy a kormány által finanszírozott vízhálózatot építsenek fel a tervezett nagy sebességű HS2 vasútvonal mellett és vezessék a vizet észak-nyugatról dél-keletre.

Clive Edmed, kenti gyümölcstermesztő szerint a modern, magas hozamú almafajták több vizet igényelnek, és kevésbé ellenállóak az aszállyal szemben, mint a nagyobb gyökérrendszerű régi fajták. Az alma valószínűleg kisebb lesz ebben az évben, és az egyetlen öröm az ürömben, hogy nem valószínű, hogy nagy volumenű importtal kell versenyezni a brit almatermesztőknek, mivel a kontinensen, Franciaországot is beleértve, az aszály és a késői fagyok is eldöntötték a versenyt.

Fotó: Pixabay.com