Soha nem látott mértékű sárgarozsda fenyegette idén a kalászost

Nehéz évet zártak idén a kalászos gabona termesztői Magyarországon. 2014-ben a legnagyobb kihívást a soha nem látott mértékű sárgarozsda fertőzés jelentette, amire a Kárpát-medencei búza fajták különös érzékenységgel reagáltak. Ezen kívül a rendkívüli mezei pocok gradáció okozott problémát a déli országrészben.

A gazdálkodók a megszokottnál több fungicides védekezéssel, nagyobb arányú szárszilárdító használattal tudtak enyhíteni a kialakult helyzeten. Az enyhe tél miatt a kórokozók nagy mértékben fenyegették a növényállományt.

Jelenleg az a fura helyzet állt elő, hogy egy száraz, erős hidegnek jobban örülnének most a gazdák, mert az megfékezné a pocokinváziót, és elpusztítaná a már most megjelent sárgarozsda fertőzési gócokat.

2014-ben 1,16 millió hektáron őszi búza és 210 ezer hektáron pedig őszi árpa termett, amely enyhe növekedést jelent 2013-hoz képest. Az idei vetésterület viszont – különösen az őszi búza esetében – jelentősen elmarad ettől, alig több mint 1 millió hektár. Az országos termésátlag szinte azonos volt az elmúlt évivel, de jelentősebbek voltak a különbségek. Nem voltak ritkák a 8-9 tonna feletti termésátlagok, ugyanakkor a pocok és rozsda sújtotta táblákon, területeken alig 2-3 tonnát arattak.

Az idei esztendő alapján kijelenthetjük, hogy rendkívül fontos a preventív védekezés – gombaölő szeres kezelés és a megbízható szárszilárdítás.

A Syngenta megbízható, a csávázástól a tarlókezelésig teljes technológiát kínáló növényvédelmi portfólióval rendelkezik. A fungicid készítményeink kimagasló – az idei viszonyok között igen látványos – hatékonyságot mutattak a kalászosokban. 2015-ben őszi búzafajtáink jelennek meg, illetve új piaci szegmensként hibrid árpa vetőmaggal jelentkezünk.

Tekintsék meg a Syngenta 2015-ös szántóföldi termesztés – technológiai kínálatát.