Sok hektoliter tejet öntöttek ki a brit farmerek

Szegény embert az ág is húzza – tartja a közmondás. Ez most különösen igaz az angol gazdákra, akiket eléggé sújt a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság, és ráadásul idén még tél is lett a szigetországban.

Az évszázadokon át kellemesen fagymentes brit szigeteken a brit farmerek is tudják, mi a tél, ha máshonnan nem, hát a tévéből, de ami idén érte a szigeteket arra emberemlékezet óta nem volt példa. Már december elején kezdődtek a riogatások, hogy vigyázat, emberek, esni fog a hó – ami meglehetősen ritka jelenség a Golf-áramlat fűtötte országban –, de a hó egyre több lett és egyre kevésbé sikerült biztosítani a közlekedés folyamatosságát. Volt ahol még a homokszóró is árokba csúszott.

Miután a „Beast from the East” elnevezésű hideghullám átcsapott a La Manche csatornán (volt is mínusz 13- 14 fok is), március első hétvégéjén ismét akkora havazás szakadt a szigetekre, hogy nem egy tehenészetben az árokba engedtek sok ezer liter tejet, mert a tartálykocsi meg sem tudta közelíteni a farmot. Egy somerseti farmer, Mark Wareham elmondta, a 150 tehene naponta több mint 4 ezer litert ad, a tárolókapacitása azonban csak ötezer liter, úgyhogy a hétvégén összesen 8 ezer liter tejet kellett kiengednie.

A farmerszövetség, a National Farmers ‘Union (NFU) elnöke, Minette Batters elmondta, hogy ismét bebizonyosodott: a mezőgazdasági termelők mennyire nélkülözhetetlenek a vidéki közösségben, különösen a kedvezőtlen időjárás idején.

„Alaposan kiveszik a részüket, az utak és a vízelvezető árkok megtisztításában, a vízvezetékek fagymentesítésében, és sürgős segítséget nyújtanak a rászorulóknak, miközben gondoskodnak saját vállalkozásukról és állatállományukról” – mondta Minette Batters.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel