Sokan csatlakozhatnak C3PO-hoz, és nem csak a Tatooine-on

 A Csillagok háborújában C3PO azért kapott munkát a Skywalker farmon, mert értett a párakertész droidok nyelvén, bár intergalaktikus kalandjai végül nem tették lehetővé, hogy demonstrálja ezeket a képességeit. Mi azonban nem maradunk farmer droidok nélkül, hiszen az olyan innovatív cégek, mint a Naio, sorra dobják piacra a gazdák számára hasznos robotokat.

Amikor a farmok automatizálásáról beszélünk, legtöbbször a hatalmas termőterületeket gondozó önjáró traktorokra és bonyolult érzékelő rendszerekre gondolunk. A robotika azonban egy új, eddig kiaknázatlan területre is kezd betörni a mezőgazdaságban, ez pedig nem más, mint a kisebb farmokon végzett kisegítő munka. A CS Monitor példaként az Oz nevű farmer robotot hozza fel. A Naio vállalat által kifejlesztett önjáró szerkezet elég kicsi ahhoz, hogy gyomláljon egy melegházban. Lézeres érzékelők segítségével úgy manőverezik a sorok között, hogy nem tesz kárt a növényekben, folyamatosan méri a talajt átforgató tárcsa szükséges mélységét, és adagolja a vegyszereket, ha erre van szükség.

Ha kell, könnyedén elszállít akár ötven kilogrammos komposzt zsákokat is, és mivel érzékelő rendszere segítségével képes megkülönböztetni a növényfajtákat, a gazda nyugodtan rábízhatja az egész termőterület gondozását. De Oz nem csak egyedül dolgozik; a robot „agya” összekapcsolható a helyi időjárás állomásokkal, a farmon elhelyezett érzékelőkkel vagy akár olyan webes alkalmazásokkal is, mint a Salesforce. Így nem csak a farm jelenlegi állapotának és igényeinek megfelelően dolgozik, felkészülhet a várható időjárásra is. Az Ozhoz hasonló kicsi agrár-robotokat egyre több területen vetik be, bizonyítottak már gyümölcsösökben, cukornád ültetvényeket és szőlőskertekben is. A kisebb farmokat évek óta sok kritika éri az alacsony hatékonyság, és a nagy egyéni munkaigény kapcsán – ez C3PO földi utódai segítségével hamarosan megváltozhat.