Sokba kerül a természetes étel

A világ harmadik legnagyobb házhoz szállító pizza-lánca, az amerikai Papa John’s évi százmillió dollárt szán arra, hogy termékeiből eltávolítsa az összes mesterséges összetevőt.

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a pizza lánc tavaly már nátrium-glutamát nélkül árusította a „ranch” öntetet és transzzsírok nélkül a fokhagymás mártást, mivel egyre erősödik a fogyasztói kereslet a jobb minőségű alapanyagokból készült ételek iránt.

Most a cég azon dolgozik, hogy megtalálja azokat a természetes anyagokat, amelyekkel 14 másik összetevőt – köztük a kukoricaszirupot és a mesterséges színezéket  – helyettesíthetnek a jövő évben. A változtatások sok pénzbe kerülnek, ugyanakkor néhány esetben még az ételek íze sem, lesz jobb – mondta John Schnatter vezérigazgató, rámutatva, hogy a mesterséges összetevők helyettesítése igen drága, mert jóval olcsóbbak a természetes anyagoknál. Példaként említeném, hogy a pepperoni ne tartalmazzon butil-hidroxi-toluolt (BHT) vagy butil-hidroxi-anizolt (BHA). az évi 2 millió dollárba kerülne