Sokba került a trópusi tavasz az olaszoknak

Az emelkedő átlaghőmérséklet, a tavaszi esők elmaradása Olaszország-szerte legalább egymilliárd eurós kárt okoztak az első fél évben – idézi a Reuters az olasz gazdaszövetség, a Coldretti adatait.

Az aszály miatt a kormány rendkívüli állapotot hirdetett az olyan – gasztronómiai központnak számító – északi városok körzetében, mint Parma és Piacenza, ahol a környékbeli, hagyományos gazdagon termő völgyek híresek az ott termő paradicsomról, sajtról és sonkáról.

A Velence közelében termesztett borszőlőt idén nagyon korán kell szüretelni, a nápolyi mozzarella-gyártók csődközelbe kerültek, és a szardíniai pásztorok pedig traktorokkal vonulnak a főutakon, hogy segítséget kérjenek megélhetésük megmentése érdekében – összegezte a Coldretti, amelynek elnöke, Roberto Moncalvo szerint az éghajlat trópusi lett.

„Ha a mezőgazdaságban magas színvonalat szeretnénk fenntartani, meg kell szerveznünk a víz összegyűjtését és tárolását a csapadékos időszakok alatt: ezzel nem várhatunk tovább” – mondta Moncalvo.

Mindez csak súlyosbítja azt a helyzetet, amit az Olaszország központi régióit leromboló tavalyi földrengés okozott. A Coldretti becslése szerint az augusztusi és októberi, közel 300 emberéletet követelő földrengések miatt mintegy 2,3 milliárd eurós közvetlen, illetve közvetett kár érte a vidéket: pajták, műhelyek, malmok, raktárak, és persze állatok pusztultak el.

Fotó: Pixabay.com