Sótűrő burgonya Hollandiából

Sajnálatos tény, hogy a világ vízkészletének döntő hányada sós, míg kevesebb, mint 1 százaléka édesvíz, amelyet mezőgazdasági területeken öntözésre is használnak. Mi lenne, ha sós vízzel is öntözhetnénk?

A sós vízre sokáig méregként tekintettek a földművelésben. Főként a világ öt legfontosabb növényének termesztése során. A búza, kukorica, rizs, burgonya és szójabab eddigi ismereteink szerint sós víz hatására megfonnyad, összeaszalódik, elpusztul.

Egy burgonyafajta most rácáfol erre, ugyanis egy holland kutató és egy gazda együttműködéséből megszületett a sós vízben is termésre képes burgonya. A kutatás során rájöttek, hogy e burgonyafajta a növekedés során több cukorral kompenzálja a sót, így emberi fogyasztás esetén sem okoz problémát a megnövekedett sótartalom.

Világszerte csökken a mezőgazdasági területek termőképessége a vizek sótartalmának növekedése miatt. Ráadásul a világtengerek vízszintjének emelkedése miatt a sós vidékek növényzete válhat élelemforrássá. Bár egyelőre higított tengervízzel értek el eredményeket, és az eljárás gazdaságossága is megkérdőjelezhető, mégis forradalmi felfedezésről van szó, hiszen ezentúl a sótartalmú termőföldekkel rendelkező régiókban enyhíthető lenne az élelmiszerhiány.