Spanyol borszállítmányokat támadtak francia vandálok

A párizsi spanyol nagykövetség panaszt tett, miután több bejelentést kapott arról, hogy spanyol kamionsofőröket támadtak meg a francia-spanyol határ közelében.

A spanyol nagykövetség felszólította a francia hatóságokat, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a vandalizmus visszaszorítására, és védjék meg az országba érkező árukat és állampolgárokat. A testület az EurActiv tudósítása szerint azért kényszerült erre a lépésre, mert az elmúlt napokban ismeretlen tettesek többször botokkal, fejszékkel és ütőkkel támadtak a Franciaországba érkező borszállító kamionok sofőrjeire.

A beszámolók szerint a szállítmányok elleni támadások mögött a magát bortermesztők akciócsoportjának (CAV) nevező szervezet áll. Az érintett kamionsofőrök rendőrségi bejelentései szerint a maszkot viselő demonstrálók parkolókban támadtak rájuk, egy esetben elvitték a borszállítmányt, és feltörtek több lezárt kamiont a spanyol-francia határon. A spanyol nagykövetség kifejezte aggodalmát Párizsnak az esetek gyakorisága miatt, és emlékeztette a francia hatóságokat arra, hogy kötelesek biztosítani az áruk és személyek szabad mozgását.

A CAV korábban több hasonló erőszakos cselekményért vállalt felelősséget. A bor importja ellen harcoló félkatonai csoport az elmúlt években autókat gyújtott fel, külföldi borszállítmányokat rabolt el, és semmisített meg. A szervezet tagjai évek óta követelik a francia bortermelők egyoldalú támogatását és a külföldi bor behozatalának büntetővámokkal és hasonló, az EU-ban nem megvalósítható eszközökkel történő visszaszorítását.

Fotó: Pixabay.com