Spanyol kísérlet az elsivatagosodás megállítására

Ha a dolgok változatlanul maradnak, századunk végére Spanyolország 70 százaléka sivataggá válik. Az Ibériai-félszigeten a félsivatagos övezetek területe ugyanis 30 ezer négyzetkilométerrel nőtt az elmúlt 50 évben.

Spanyolország délkeleti része az elsivatagosodás elleni küzdelem élvonalában van, ezért afféle zöld falat épít a folyamat megállítására. A tervek szerint 50 ezer – nem tájidegen – fát ültetnek a talajerózió és a termőföld elsivatagosodása ellen.

Amint a granadai székhelyű Alvelal Development Association részéről Dietmar Roth az Euronewsnak elmondta, a fásítás révén visszaállhat az eredeti mikroklíma és rendbe jöhet a talaj vízháztartása. Az ilyen zöld takaró elengedhetetlen egy olyan vidéken, ahol az éves csapadékmennyiség csupán 200 milliméter, és jelenleg a termőtalaj vastagsága évente 2 milliméterrel csökken.

Mielőtt mindent homok borítana, több mint 300 ember – földművesek, állattenyésztők és vállalkozók – egyesítette erőit, hogy megfordítsa a folyamatot. A faültetés mellett ugyanakkor mást is kipróbálnak.

Rafael Ordinas például hagyja, hogy a gyomnövények elszaporodjanak a mandulafái alatt. Ez legelőként szolgál juhok számára, a juhok pedig trágyázzák a földjét. Emellett a szántás minimálisra csökkentésével arra törekednek, hogy ne száradjon ki a talaj, és megtartsa nedvességét.

Illusztráció: Couleur képe a Pixabay -en.