Spanyol-mexikói sajtvita

A híres spanyol manchego-sajt termelői durva hamisítással vádolják azokat a mexikói sajtkészítőket, akik ugyanilyen néven forgalmaznak teljesen más karakterű termékeket.

A manchego egy uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (AOC) termék, amelyet tiszteletben tartanak az Európai Unióban, de úgy látszik, távolabb – különösen Mexikóban – nem mindig.

Az ok egyszerű: Mexikóban a gyártók számos európai sajt elnevezését használják, köztük a manchegót, hogy ezáltal jelentősen növeljék profitjukat – panaszolja Santiago Altares, annak a szakmai csoportnak a vezetője, amely az AOC címkéket adja ki a valódi manchego gyártóknak. Altares hangsúlyozza, hogy az eredeti és a másolat teljesen más.

„A mexikói manchego hét napos érleléssel tehéntejből készül, de a spanyol manchega fajtájú juh tejéből készült valódi manchego legalább egy hónapig érlelődik.”

Több mint 700 spanyol farmer és 65 sajtkészítő megélhetése függ a sajttól. Évente több mint 15 ezer tonna manchegót állítanak elő, melynek 60 százalékát exportálják.

De „amikor a 7 dolláros mexikói sajt és a 14 dolláros spanyol manchego verseng az amerikai piacon, a fogyasztó az olcsóbbat vásárolja” – mondja Altares, kiemelve, hogy számukra elfogadhatatlan a tisztességtelen verseny. Mexikó azonban hajthatatlan, és a tejipari kamarája kijelentette: a mexikói sajtkészítés közel 15 százalékát a „manchego” teszi ki, és továbbra is ezt az elnevezést fogják használni.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel