Spanyolország megszenvedi az ítéletidőt

Miközben nálunk udvariasan kopogott egyet a tél, addig Spanyolországban szokatlanul kemény arcát mutatta meg a hideg. Az előzetes becslések alapján a mezőgazdasági több tízmillió eurós károkat szenvedett már most.

Az erős és hosszantartó hideg súlyos hatással van spanyol mezőgazdaságra az Ibériai-félsziget több központi részén, valamint Andalúzia és a valenciai régió egyes részein. A Filomena vihar alacsony hőmérsékleteket hozott, az ország nagy részét erős hó borította be. Hosszú évtizedek óta ez a legsúlyosabb téli vihar, amely Spanyolországot sújtja.

Az extrém időjárás súlyos hatással van az extenzív állattenyésztésre.

Ezen kívül jelentős károk vannak az olajfaligetekben: a hó alá temetett olívabogyó jelentős része megsemmisült. A bajt tetézik a fagy miatt letört ágak, amelyek negatív hatással lesznek az elkövetkező szezonokra.

A gyümölcs- és zöldségfélékben is várhatóan euró tízmilliókban mérhető lesz a termés vesztesége. Ezen kívül nagy károk vannak az infrastrukturális rendszerekben, raktárakban, öntözőrendszerekben és gépekben is. Vannak olyan üvegházak, amelyek a hó súlya alatt összeomlottak. A spanyol kormány gazdasági támogatást helyezett kilátásba az érintett régiók számára.

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.