Statisztikával az élelmiszer pazarlás ellen?

Az Egyesült Királyság nem fogja teljesíteni az élelmiszer-pazarlás 2030-ig történő felére csökkentésének ígéretét, ha a kormány nem utasítja a kiskereskedőket, hogy tegyenek közzé számadatokat, amelyek megmutatják, hogy hány tonnát dobtak a szemétbe ­– állítja Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a legnagyobb 156 brit élelmiszer-ipari vállalkozás vállalta, hogy csökkenti az élelmiszer-pazarlás mértékét, de kevesebb mint egyharmaduk teszi közzé éves élelmiszer-pazarlási adatait.  

Dave Lewis azért írta a fentieket a céges blogon, mert a Tesco közzétette a megfelelő adatokat.

A február végén zárult üzleti évben a kereskedelmi lánc csaknem tízmillió tonna árut értékesített a brit szigeteken, és 77 184 tonna élelmiszert nem adott el a vevőknek. Ebből, amit még biztonságosan lehetett fogyasztani, jótékonysági szervezeteknek juttatták, míg 44 297 tonna került megsemmisítésre.

Ez utóbbi valóban soknak tűnik, de a Waste and Resources Action Programme (Wrap) szervezet szerint az Egyesült Királyság háztartásai, üzletei, nagykereskedői és éttermei évente mintegy 10 millió tonna ételt dobtak el, amelynek 70 százalékát emberi fogyasztásra szánták. Nem kis összegről, több mint 20 milliárd fontról van szó évente, de az is érdekes, hogy a kiskereskedelem csupán az összes élelmiszerhulladék 2 százalékáért felelős.

A veszendőbe ment élelmiszer oroszlánrésze, 69 százaléka a háztartások lelkén szárad, 18 százalékért pedig az élelmiszeripar a felelős.

Fotó: christels képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub