Sültburgonya fogyasztásra biztatnak a belga termelők

A ropogós sültburgonya nemzeti „streedfood” étel Belgiumban. A koronavírus járvány miatt azonban az utcai árusok bezártak, a rendezvények elmaradtak, így már mintegy 750 ezer tonna fogyasztásra váró burgonya halmozódott fel. A termelők az étel otthoni fogyasztására biztatják a lakosságot.

Romain Cools, a burgonyatermelők szervezetének elnöke kifejtette: a legnagyobb belga exportágazat szereplőit érzékenyen érinti a koronavírusból fakadó válság. Jelenleg mintegy 750 ezer tonna burgonya halmozódott fel a raktárakban a drasztikusan csökkenő megrendelések miatt.

„Sokat segítene, ha mindenki hetente kétszer sültburgonyát enne”, tette hozzá Cools.

A szektor mélyrepülését egyrészt az okozza, hogy március közepe óta zárva tartanak az éttermek és a piacok. Ezeken felül sok tavaszi fesztivál elmaradt, ahol tonnaszámra fogyasztották a belgák nemzeti ételét, a ropogósra sült burgonyát. Ezen kívül lecsökkent a burgonya nemzetközi kereskedelme is.

Belgium a világ egyik legnagyobb burgonyatermék-exportőre, beleértve a fagyasztott chipset is. Évente több mint 1,5 millió tonnát exportálnak a világ 100 országába.

Az egyik termelő cég most például hetente 25 tonna burgonyát szállít a Flandria élelmiszerbankjaiba, olyan termékeket, amelyek egyébként tönkremennének. A burgonyaválság egy francia térséget, Hauts-de-France régiót is érinti, ott majdnem félmillió tonna burgonya vesztegel a raktárakban.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub