Súlyos ára van a légszennyezésnek

A WHO legújabb számításai szerint Európában a légszennyezés által okozott halálos és krónikus megbetegedések gazdasági költsége 2010-ben elérte az 1,5 trillió US dollárt, mely majdnem megegyezik a teljes EU 2013-as GDP-jének egy tizedével.

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója szerint a légszennyezettség egészségügyi hatásainak visszaszorítása kifizetődő. Az adatok bizonyítják végre, hogy itt az idő cselekedni. Ha a különböző szektorok képesek lesznek végre együttműködni nem csak életet menthetnek, hanem óriás összegeket spórolhatnak.

A régió lakosainak 90%-a olyan éves károsanyag-mennyiséget lélegez be, mely a WHO elfogadott értéke felett van. 2012-ben 482000 haláleset következett be szív-és érrendszeri megbetegedések, stroke vagy tüdőrák következtében. Emellett a belső légszennyezettségről sem feledkezhetünk meg, melynek 117 200 halálos kimenetele lett, kiemelten az alacsonyabb jövedelmű országok érintettségével.

Világszerte minden döntéshozó kiemelten foglalkozik a levegőminőség javításával, pozitív példa a 2008-as Olimpia ideje alatti terhes nők Kínában, akik mind átlagosnál egészségesebb (nagyobb súlyú) babákat hoztak világra.