Súlyos aszály fenyegeti az Egyesült Államok délnyugati államait

Az Egyesült Államok délnyugati részén közel ezer évvel ezelőtt pusztított óriási aszály, ami az egykor gazdagon termő területeket használhatatlanná tette.  Szakemberek szerint készülni kell egy hasonló mértékű aszályra, adta hírül az Index egy kutatásra hivatkozva.

A kutatás modern időjárási megfigyelések mellett 1200 éves fagyűrűs adatokat és tucatnyi klímamodellt is figyelembe vett. Ez a legfrissebb és legátfogóbb tanulmány a kérdésben. Eszerint szélsőséges aszály fenyegeti Oregont, Montanát, Kaliforniát, Új-Mexikót és Észak-Mexikó egy részét. A kutatók szerint a tartós szárazság oka az éghajlatváltozás, a nyugat egészen egyszerűen kiszárad, ha az átlagos hőmérséklet emelkedik.

A kutatásból kiderül, hogy a 40 millió ember vízellátását biztosító Colorado folyó egyes részei kiszáradnak, de ugyanígy az erdőket is a kiszáradás vagy a rovarinvázió fenyegeti. Sok helyen az aszály erdőtüzekkel jár együtt, ami tovább terheli az ökoszisztémát.

Ha ez a következő évtizedekben is így marad, akkor a törvényhozóknak is fel kell készülni a katasztrófára, és már most meg kell kezdeni az alkalmazkodást az új helyzethez, például a felkészülést a kevesebb vízhasználatra, illetve az aszályt jobban tűrő növények telepítését.

Dimitris Vetsikas képe a Pixabay -en.