Súlyos csapást mért a francia szőlőre a fagy

A francia borászatok súlyos veszteségeket szenvedtek az áprilisi fagy miatt. A hideg időjárás az ország legismertebb és legrangosabb bortermelő régióiban a szőlőtermés megtizedelésével fenyeget. A francia kormány mentőcsomagot készít elő a károk mérséklésére.

Szakértők szerint az április eleji -6 °C fokos hidegek az elmúlt évtizedek legnagyobb kárát okozhatják. Jérome Despey, az FNSEA mezőgazdasági szakszervezet főtitkára, borász így nyilatkozott: a mostani helyzet túlmutat 1991-ben, 1997-ben, és 2003-ban tapasztalt súlyos, időjárás okozta károkon.

A Rhone-völgyben a helyi bortermelők testületének vezetője, Philippe Pellaton azt mondta, hogy „ez lesz az elmúlt 40 év legrosszabb termése”, a megszokotthoz képest 80-90 százalékos veszteséggel számolnak.

A szőlő mellett a kivi, a kajszibarack, az alma és az egyéb gyümölcsök termelőit, valamint más növényeket, például a cukorrépát és az őszi káposztarepcét is rosszul érintették az időjárási körülmények.

A kormány „mezőgazdasági katasztrófahelyzetet” jelentett be, amelynek keretében pénzügyi támogatást nyújt a gazdáknak. A bajt tetézi, hogy sok termelő már így is anyagi nehézségekkel küzdött, a koronavírus járvány világszerte csökkentette a bor iránti keresletet az éttermek és bárok bezárása miatt.

Image by Crepessuzette from Pixabay