Súlyos károkat okozott a sáskajárás Pakisztánban

Az elmúlt két évben rendkívül komoly problémákat okoztak a sivatagi sáskák Kelet-Afrika egyes részein, valamint az Arab-félszigeten keresztül Indiában és Pakisztánban. A kártevő mindent letarol, ami az útjába kerül, beleértve a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket is. Támadásuk számos országban komolyan veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot.

Az 1960-as évek óta a kártevő ellen megelőző védekezési stratégiát alkalmaznak, amely a járványterületek és az ökológiai állapotok megfigyelésén alapul. Ezt szükség esetén korai beavatkozás és peszticid -használat követi, hogy a járványt a lehető leghamarabb meg lehessen állítani.  A pénzügyi és politikai bizonytalanságok miatt azonban sokszor mégsem sikerül időben lépni.

Az elmúlt időszak legnagyobb kártevő invázióját szenvedte el a 220 millió lakosú Pakisztán. A sáskajárást csak több hónapos intenzív munka árán sikerült megfékezni.

A pakisztáni kormány előzetes becslése a 2020-as és 2021-es mezőgazdasági szezonban a sivatagi sáskák miatti pénzveszteség elérheti a 10 milliárd dollárt, amely miatt több mint 3 millió ember szembesül súlyos élelmiszerbizonytalansággal.

Mint egy közelmúltban megjelent kutatás írja: Pakisztánnak továbbra is fel kell készülnie és javítania kell a már meglévő megelőzési rendszerén. Azt javasolják, hogy kompenzációs intézkedéseket dolgozzanak ki a helyi lakosság számára a korai szakaszban történő ellenőrizetlen invázió esetén. Növeljék a peszticidek, például a mikropeszticidek alternatíváinak használatát, és tartsák fent azokat a finanszírozási mechanizmusokat, amelyek a recesszió idején is fenntartható támogatást nyújtanak.


Forrás: Pensoft Publishers