Súlyosabb volt a texasi aszály, mint gondolták

Egy nemrégiben közétett amerikai tanulmány pontosította az aszály súlyosságának és hatásának nyomon követésének módszerét. Eszerint a 2011-es a texasi extrém szárazság még súlyosabb volt, mint feltételezték.

2011 Texasban minden idők egyik legrosszabb éve volt csapadékhiány szempontjából. A száraz, aszályos viszonyok több mint 7 milliárd dolláros termésveszteséget okoztak. Emellett komoly erdőtüzekkel kellett megküzdeni, és veszélyesen alacsony szintre csökkentették a víztározók készlete.

Az austini Texasi Egyetem geotudósainak a Journal of Hydrology folyóiratban megjelent tanulmánya további, a talajnedvességre vonatkozó, a műholdak gravitációs és mikrohullámú érzékelőiből származó adatokat épített be egy földfelszíni modellbe, amelyet a tudósok az aszályok súlyosságának meghatározására használtak.

A frissített modellszimuláció szerint a súlyos aszály sokkal elterjedtebb és hosszabb ideig tartott, mint azt az US Drought Monitor, az Egyesült Államokban a szárazság megjelölésének jelenlegi szabványa megítélte.

“A technológia fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy több valós idejű megfigyelést szerezzünk, és ez a megfigyelés pontosabban tükrözi a talajviszonyokat” – mondta Weijing Chen, a tanulmány vezető szerzője.

Annak ellenére, hogy a 2011-es aszály már egy évtizede elmúlt, az eredmények fontosak, mert azt mutatják, hogy a talajnedvességre vonatkozó új adatforrások beépítése egy meglévő földfelszíni modellbe pontosabban megjósolhatja az aszályok súlyosságát és hatását.

Az USDM minden héten kiad egy térképet, amely megmutatja, hogy az Egyesült Államok mely részein van aszály. Eredményeit katasztrófa-jelentések és egyéb szövetségi, állami és helyi válaszlépések indítására használják.

A kutatók azt mondták, hogy Texas számára fontos az aszályok jobb megértéséhez szükséges módszerek kidolgozása, mivel a döntéshozók ezzel meg tudják határozni, hogy az állam vízkészleteit hogyan érinti az éghajlatváltozás és a népességnövekedés.

Forrása: University of Texas at Austin