Súlyosan érinti az afrikai kertészeket a COVID-19

A ghánai, az elefántcsontparti és a ruandai kertészeti ágazatot is komolyan sújtja a koronavírus világjárvány. A bevételek drámai módon csökkentek az export leállásával, derült ki a Wageningen Innovációs Központ értékeléséből.

Az exportorientált elefántcsontparti gyümölcságazat és a ghánai kertészeti ágazat nagyon fontos ezen országok gazdasága szempontjából. Ruandában pedig ambiciózus terveket szövögettek a termelés növelésére.  A COVID-19 válság mindhárom országra komoly hatással volt.

Ghánában a mobilitás korlátozása a gyümölcsök és zöldségek exportjának csökkenéséhez vezetett, miközben komolyan mérséklődött a növények iránti kereslet az oktatási intézmények és a szállodaipar részéről is.  Emiatt a gazdák jövedelme jelentősen csökkent: ez egyrészt a napi megélhetést veszélyezteti, másrészt nullázza a jövőbeni gazdasági fejlesztéseiket, vagy csak sokkal nehezebben tudják majd finanszírozni azokat a korlátozott anyagi forrásaikkal.

Elefántcsontpart is hasonló problémákkal küzd, mint Ghána. A fő francia piacok bezárása a COVID-19 járvány csúcspontja alatt leállította a mangó és más gyümölcs exportját. Ennek eredményeként a háztartások jövedelme és a működési tőke csökkenése jelentős hatással volt a napi megélhetésre.

A jövedelmek csökkenése és a jövőbe történő befektetések bizonytalansága Ruandában is kérdés. A légi árufuvarozás a COVID-19 válság miatt leállt, a termékeket nem lehetett exportálni. A helyi piacok összeomlottak.

Edwin van der Maden, a WCDI kertészeti tanácsadója és projektmenedzsere: „a kertészet sok gazda számára kockázatos vállalkozás, mivel a jövedelmek ingadoznak. Számos kertészeti termelő fontolóra vette a kevésbé kockázatos növények termesztését.”

skeeze képe a Pixabay -en.