Svájcban évente ezer farm szűnik meg

Markus Ritter a Svájci Gazdálkodók Szövetségének elnöke, a német nyelvű Nordwestschweiz nevű újságnak adott interjúban azt mondta, hogy ha a svájci mezőgazdasági termelők továbbra is ki akarják elégíteni a keresletet, 2030-ig arra lenne szükség, hogy legalább 43 ezer farm maradjon talpon.

Jelenleg a svájci gazdaságok száma ugyan mintegy 52 ezer, de évente körülbelül ezer szűnik meg. Ezt a folyamatot le kellene lassítani, mondta Ritter, aki maga is gazdálkodó, valamint parlamenti képviselő, és igen elégedetlen a Szövetségi Tanács mezőgazdasági politikájával.

Szerinte a tervezett szabályozók megfosztják a svájci gazdálkodókat a megélhetésüktől. Svájc szövetségi végrehajtó testülete manapság éppen azt tervezi, hogy harmadával-felével csökkenti a külföldi mezőgazdasági termékekre kiszabott védővámokat.

Ritter azonban az újságnak elmondta, hogy a svájci mezőgazdaság a védővámok nélkül összeomlik, mert nagyon magasak a termelési költségek. A farmerszövetség elnöke azt is hozzátette, hogy a lakosság vásárlóerejéhez viszonyítva az élelmiszer sokkal olcsóbb Svájcban, mint bárhol máshol Európában.

A mezőgazdaságot a svájci alkotmány védi, és ezért cserébe előírja lakosság élelmiszerekkel való megfelelő ellátását és a művelt táj megőrzését.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel