Svájcban nem növelik a családi gazdaságok állami támogatását

Egy népszavazás során a svájciak 70-30 százalékos aránnyal elvetették azt a javaslatot, hogy növeljék a mezőgazdasági termelőknek nyújtott állami támogatást.

Sok svájci gazdálkodó támogatta azt a javaslatot, hogy sokkal nagyobb állami támogatást kapjanak a helyi családi gazdaságok, ugyanakkor emeljék az élelmiszer-behozatal tarifáit és tiltsák meg az olyan termékek importját, amelyek nem felelnek meg a svájci szabványoknak.

A mezőgazdaságban dolgozók száma 1985 óta a felére csökkent egy olyan országban, ahol naponta három gazdálkodó hagy fel örökre a tevékenységgel – tudatta a Reuters hírügynökség, hozzátéve, hogy a mezőgazdaság hozzájárulása a svájci gazdasághoz az 1985-ös két százalékról egy százalék alá csökkent.

A BBC pedig arról írt, hogy Svájcban csökken a tej felvásárlási ára, és évente átlagosan 1000 svájci gazdaság szűnik meg, és közöttük sok a hagyományos alpesi tejtermelő gazdaság. Az alpesi tehenészetek viszont azzal érveltek, hogy a mezőgazdaság jövője a helyi családi gazdálkodásban rejlik.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel