Száguld a dísztök biznisz

A tökfélék az őszi szezon régóta ismert és szeretett zöldségei, az elmúlt években azonban egy új területet is meghódítottak, ez pedig a lakásdekoráció. A dísztök termesztés komoly üzleti lehetőségeket nyújt az amerikai farmereknek, akik ezt ki is használják.

Mindenszentek a töklámpás faragásának ideje az angolszász kultúrában, a látványos tökfajták a szokás elterjedésével fokozatosan meghódították a világot, most azonban új szintre emelkedett a töktermesztés. Az ősz érkezésével egyre többen készítenek a szezon színeit és ízeit idéző dekorációs kosarakat, ezek sztárjai pedig a dísztökök, amelyek szeptember végétől sorra jelennek meg a kirakatokban és kávézókban.

A Smithsonian beszámolója szerint az amerikai farmerek egy része évtizedek óta nemesíti a dísztökfajtákat azért, hogy a lehető legszínesebb és legkülönlegesebb példányokkal lássa el az egyre növekvő piacot, ami nem kicsi. A lap adatai szerint a dísztök átlagára csaknem megduplázódott 1993 és 2007 között, a keresletet pedig tovább növeli, hogy egyre több kiskereskedő vezet be „őszi tematikát”, és őszi ízeket az üzleteiben, legyen szó szezonális kávé kínálatról vagy „őszies illatú” kozmetikumokról.

Az extravagáns dísztökök előretörését segíti emellett az is, hogy egyre népszerűbbek az átlagostól eltérő, vagy éppen kifejezetten csúnyának mondott zöldségek és gyümölcsök is, amelyeket sok áruház külön polcokon helyez el. Bizonyos országokban az élelmiszerhulladék 40 százalékát teszik ki azok a termények, amelyek nem megfelelő külsejük miatt kerülnek a szemétbe, így a csúnya-szép tökök piacának van még hova fejlődnie.