Számítógépes szimulációval a növénybetegségek, kártevők ellen

Amerikai kutatók olyan számítógépes szimulációs eszközt fejlesztettek, amely képes modellezni. hogy a kártevők és a betegségek mikor és honnét támadják meg a növényeket. Ezzel párhuzamosan azt is tesztelik, hogy mikor érdemes növényvédelmi kezeléseket alkalmazni ezek hatékony megoldására.

A számítógépes modellezési rendszer úgy működik, hogy egyesíti az adott betegség vagy kártevő terjedésére alkalmas éghajlati viszonyokról szóló információkat a különféle valós esetekkel. Modellezik a kórokozó vagy a kártevő sebességét, és a környezetben való mozgását. Idővel a modell még inkább javul, mivel kezelői hozzáadják a terepről gyűjtött adatokat is.

Ez az ismételt visszajelzés segíti az rendszert a jövőbeni terjedés előrejelzésében, mondták a kutatók.

Chris Jones, a tanulmány vezető szerzője, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Térinformatikai Központjának kutatója elmondta: “van egy eszközünk, amellyel megismerjük a betegség dinamikáját és kezelését, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a jövőbeni terjedést.

Az eszközre nagy szükség van, mivel a kártevők és a növénybetegségek egyre nagyobb számban fenyegetik a növényeket és más fontos természeti erőforrásokat. Ezek által az élelmiszerellátás, a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma is sérül.

“A legnagyobb problémát a behurcolt új kártevők és kórokozók jelentik “, mondta Jones. “A kezelésükkel megbízott szervek költségvetése folyamatosan csökken, ugyanakkor egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. Meg kell találnunk, hogyan lehet ezt a forrást minél hatékonyabban elkölteni.”

A kutatók már használják a PoPS-t nyolc különböző kártevő és betegség terjedésének nyomon követésére. Modellezik például a tölgyesek pusztulásáért felelős kórokozót, amely az 1990-es évek óta több millió fát pusztított el Kaliforniában. Ráadásul a betegség új, agresszívebb törzsét fedezték fel Oregonban. Forrás: Észak-Karolinai Állami Egyetem