Számos kihívás vár a mezőgazdaságra Ausztráliában

A nyugat-ausztráliai mezőgazdaság valaha volt legbizonytalanabb időszakába néz.  Alkatrész ellátási problémák, műtrágyaárak és a munkaerőhiány is nehezíti a gazdálkodók helyzetét.  

Az ellátási lánc problémái világszerte megnehezítették az alkatrészek beszerzését az elmúlt 12-18 hónapban, és mivel úgy tűnik, hogy ez a közeljövőben nem enyhül, a megbízható és működő gépekhez való hozzáférés folyamatos probléma lesz.

Aggodalomra ad okot a műtrágya ára, mivel az összes termék ára több mint kétszeresére nőtt kevesebb mint 12 hónap alatt.

Az árproblémát súlyosbítja a rendelkezésre állás vagy annak hiánya, mivel a gazdálkodók attól tartanak, hogy a 2022-es tenyészidőszakban nem tudnak elegendő terméket beszerezni.

A gazdák aggódnak amiatt, hogy lesz-e elég tapasztalt munkása,  „Olyan embereket akarunk az északi féltekéről, akik jól beszélnek angolul, és farmokról érkeztek, azaz ismerik a mezőgazdasági gépek biztonságos kezelését” – mondta egy termelő.

A jövőt tekintve Ausztrália a világ többi részével is versenyezni fog a mezőgazdasági alkalmazottak tekintetében. Szakértők szerint a probléma megoldását a célzott vízumok jelentik, amelyek arra ösztönzik a képzett mezőgazdasági embereket, hogy dolgozzanak és itt is maradjanak.

 Forrás: Farmweekly